Porto vakantie in de hoofdstad van het noorden

Porto
Porto wordt vaak aangeduid als de hoofdstad van Noord Portugal. Porto is gelegen aan de Costa Verde, iets landinwaarts. De rivier Douro stroom door de stad richting de Atlantische Oceaan. Porto is na Lissabon de tweede grootste stad van het land, sommigen spreken zelfs over de "geheime hoofdstad" van Portugal. Porto produceert terwijl Lissabon meer politiek bedrijft. Porto heeft altijd een belangrijke rol gespeeld, het gaf het land zelfs de naam. Want toen Henrique I. in de 12e Eeuw het Koninkrijk Portugal stichtte, gaf het haar de naam van zijn eigen provincie "Portucalia", zoals de stad toen heette. Aan de oever van de rivier de Douro ligt de oude havenstad net als Lissabon  op een steile helling, daardoor zijn de huizen op terrasvormige hellingen gebouwd. In de hele stad slingeren straatjes tussen de smalle huizen door. In de oude wijk Ribeira, in 1966 opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO, kunt u dit het duidelijkst zien.
De steile klim naar het hoogste punt van de oude stad wordt beloond met een onvergelijkbaar uitzicht over Porto. Daar vindt u ook de kathedraal Se uit de 12e Eeuw. Niet overal in Porto is het zo krap bemeten als in de oude stadswijk Ribeira. Er zijn ook enkele grote pleinen, met aan weerszijden statige patriciërshuizen.
Een van deze pleinen is het  Praça do General Humberto Delgado, aan de noordkant van dit plein staat het indrukwekkende stadhuis. Het plein is gelegen aan de  Avenida dos Aliados, volgt u deze straat naar beneden komt u op het Praça da Liberdade. Aan dit plein vindt u het station São Bento met een prachtig versierde hal.
Ten westen van het Praça da Liberdade steekt de toren, Torre dos Clérigos 75 meter in de lucht.
De granieten toren, die deel uitmaakt van de gelijknamige kerk is een van de meest populaire attracties.
Als u op vakantie bent in Porto, moet u te voet de inspannende klim overwinnen, vervolgens zult u beloond worden met een fantastisch uitzicht over de stad en de Douro. Eenmaal beneden moet u zich begeven richting de kust. In de buurt van de Rua Infante de Henrique staat de kerk São Francisco, een kerk die u tijdens uw vakantie moet bezichtigen. De gotische barokke en verguld rococo meubels maken het kerkje tot iets speciaals. Daarnaast behoort een boottocht over de rivier de Douro, tot een van de activiteiten die erg populair zijn tijdens een vakantie in Porto. Tijdens een wandeling langs de oevers kunt u in gesprek raken met de lokale bevolking. Vooral op de Cais da Ribeira  aan de voet van de oude binnenstad is het heerlijk vertoeven.  Vanaf hier kunt u genieten van een goed zicht op de Ponte Dom Luis I. De door Gustave Eiffel ontworpen brug verbindt beide zijden van de Douro gelegen stadsdelen van Porto.
Het gebied aan de andere kant heet Vila Nova da Gaio en is de thuisbasis van Porto's belangrijkste exportproduct, de port. Er zijn zo'n 60 wijnhuizen, waar vaak rondleidingen en proeverijen mogelijk zijn.
Voor wijnkenners en liefhebbers van portwijn is dit een onvergetelijke ervaring en een vast onderdeel tijdens uw vakantie in Porto. Hoewel de portwijn reeds vele jaren wordt vervoerd per vrachtwagen, getuigen de traditionele Rabelos boten aan de oevers van de Douro aan het verleden. Eind juni worden de bekende en spannende wedstrijden gehouden met deze boten op de Douro.
Porto is overigens op haar mooist eind juni en niet alleen vanwege deze bootrace, maar ook door het feest van São João. Jong en oud dansen door de straten en kloppen elkaar met  kleine plastic hamers op de hoofden, waarbij de Vinho Verde (wijn) rijkelijk vloeit.