Aljezur staat voor de ongerepte Algarve

Aljezur ligt in de glooiende heuvels in het noordwestelijke deel van de Algarve. Aljezur staat voor de ongerepte Algarve, een gebied vol natuurlijke schoonheid. Hier worden de velden met behulp van ezels beheerd en op de vlakten hoort u het luiden van de koebellen en wachten een aantal van de mooiste stranden van Portugal op u.

Aljezur is gelegen in het natuurpark genaamd Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina,  een groot park dat zich aan de westkust van de Algarve bevindt.  Aljezur is een agrarisch dorp dat ligt in de vruchtbare vlaktes, die aan de gelijknamige rivier grenzen. De op een berg gelegen ruïnes van een Moors kasteel uit de 10e eeuw domineren het historische centrum van de stad en bieden een prachtig panoramisch uitzicht op de kurkeik- en dennenbossen, velden met wilde bloemen en de zee in de verte. Het kleine stadje, dat is gelegen op een helling, is een betoverende mix van geplaveide straatjes en witgekalkte huizen met de typische kleurrijke bloembakken.  Het nieuwere deel van de stad werd gebouwd in de 18e eeuw, door de vernietigende aardbeving in 1755 moesten veel bewoners verhuizen naar het nieuwe gedeelte, aan de andere kant van de rivier.

De 40 kilometer lange kust van Aljezur is een schatkamer voor natuurliefhebbers. De flora en fauna is uniek, vele soorten inheemse en migrerende vogels en een prachtige mix van ongerepte stranden en vredige riviervalleien. Tijdens een wandeling door de heuvels kunt u wilde zwijnen, vossen en dassen in hun natuurlijke omgeving bewonderen.

Aan de Costa Vicentina liggen enkele van de meest ongerepte stranden in Portugal, waarvan vele beschikken over uitgebreide zandduinen, omzoomd door hoge kliffen en waar u gelukkig geen gebouwen kunt zien. De golven aan de stranden, zoals Arrifana en Amado trekken surfers en boarders aan, terwijl de stranden in Odeceixe, Bordeira en Amoreira die aan de riviermondingen liggen erg populair zijn bij gezinnen,  om te zwemmen in de zee of in de rivier. Op deze stranden zijn prachtige, natuurlijke lagunes, die erg populair zijn bij kinderen. Op het strand van Odeceixe kunnen kano's worden gehuurd en kunt u mooie tochten maken op de rivier.  De overgang van de duinen naar het moeras op het strand van Amoreira is een heel ander natuurgebied, de thuisbasis van ijsvogels, otters en blauwe reigers. De baai van Praia das Adregas ten zuiden van Odeceixe, is een officiële naaktstrand.

Aljezur is de grootste producent van zoete aardappelen in Portugal, ze worden o.a. verwerkt in soepen en stoofschotels. Jaarlijks in oktober is een festival volledig gewijd aan de zoete aardappel. De zee zorgt voor andere regionale lekkernijen. Gegrilde verse vis en een stevig selectie van schelpdieren, zoals mosselen, zee-egels en krabben, zijn de ingrediënten van heerlijke mossel stoofschotels.

Historische bezienswaardigheden en en religieuze gebouwen in Aljezur.

  • Castelo de Aljezur, dit Moorse kasteel uit de 10e eeuw werd gebouwd om de oude haven die ooit een directe toegang tot de zee vormde te beschermen, het was een van de laatste Moorse bolwerken in de Algarve, dat tijdens de Reconquista werd ingenomen. Vanaf het kasteel heeft u een prachtig panoramisch uitzicht op de omgeving.
  • Igreja da Misericórdia (Kerk van Onze Lieve Vrouw van Genade), deze kerk is gelegen in het historische centrum van de stad, de kerk die oorspronkelijk dateert uit de 16e eeuw, werd in de 18e eeuw weer opgebouwd na de aardbeving van 1755. De originele ingang uit de Renaissance is bewaard gebleven.
  • Igreja Matriz de Nossa Senhora da Alva / Igreja Nova (Kerk van Onze Lieve Vrouw van de Dageraad / Nieuwe Kerk). Deze kerk uit de 18e eeuw werd gebouwd in opdracht van de bisschop van de Algarve, om de oorspronkelijke belangrijkste kerk van de gemeenschap die werd verwoest door de aardbeving in 1755 te vervangen. De opvallende details van de kerk zijn een standbeeld van de patroonheilige van Aljezur, de Maagd van de ochtend uit de 18e eeuw die achter het hoofdaltaar staat, een doopvont in de Manueline stijl uit de 16e eeuw en twee beelden uit de 17e eeuw in de zijkapellen, die afkomstig zijn van het klooster van Nossa Senhora do Desterro in Monchique.

Musea.

  • Museu Municipal (stedelijk museum), het museum is gevestigd in het voormalige stadhuis uit de 19e eeuw, het toont kunst en archeologische vondsten die werden ontdekt in de regio en heeft een etnografisch gedeelte met landbouwwerktuigen en een replica van het binnenste gedeelte van een traditioneel huis in Aljezur.
  • Museu de Arte Sacra Monsenhor Manuel Francisco Pardal (Museum van Heilige Kunst). Dit museum grenst aan de kerk  Igreja da Misericórdia en toont een mooie collectie religieuze kunst.
  • Casa Museu Pintor Jose Cercas (Museum José Cercas). Het museum bevat verschillende antiek en kunstwerken die behoorden tot de lokale kunstenaar José Cercas.
In de regio Aljezur zijn nog diverse archeologische vindplaatsen: Ribat de Arrifana (Fort van Arrifana), dit Moorse fort, klooster uit de 12e eeuw ligt op de kliffen van Ponta Atalaia en biedt een panoramisch uitzicht op de kust. Het fort is een van de grootste op het Iberisch schiereiland. Tijdens opgravingen, werd het bestaan ​​van verschillende moskeeën, een minaret en een op Mekka gericht gebed muur ontdekt. Povoado Islâmico Sazonal de Pescadores, de overblijfselen van het Moorse vissersdorp uit de 12e eeuw bevinden zich in Ponta do Castelo, in de buurt van Carrapateira. Hier zijn overblijfselen van verschillende vistuigen, aardewerk, vissen en dieren gevonden.
Nécropole de Corte Cabreira is een graf uit de bronstijd, die teruggaat tot 1800 v. Chr. Het merendeel van de objecten die hier zijn gevonden, worden tentoongesteld in het stedelijk museum.

Op zo'n 1968 km van Utrecht vindt u in Aljezur een tweetal camper plaatsen:
Parking N120, Av General Humberto Delgado, 8670 Aljezur. Parkeren zowel links als rechts van de brug - komend uit het zuiden is de linkerzijde aan te bevelen[achteraan] - centrum 500 m. GPS: N 37.31690,  W 8.80268  / N 37°19'01",  W 8°48'10".

Parque de Campismo do Serrão, Herdade do Serrão, 8670-121 A Aljezur. Locatie op camping - zwembad - tennisveld - speeltuin - minisupermarkt - restaurant - speciale camper wasplaats - centrum 3 km. GPS: N 37.33943,  W 8.81292  / N 37°20'22",  W 8°48'47"