Monsanto historisch dorp Portugal

Monsanto is een van de meest en unieke en gezellige dorpen van Portugal. Ook wel "Het meest Portugese dorp van Portugal" genoemd, zelfs de pittoreske traditionele stenen huizen met rode daken verbleken in vergelijking met het unieke gesteente van de stad: Monsanto is letterlijk gebouwd rond en op een gigantische hoop met mos bedekte rotsblokken. Huizen en straten buigen om rond gigantische rotsen te passen, en in sommige gevallen maken de keien deel uit van muren, plafonds en deuropeningen.

Dwaal over de steile geplaveide lanen voor een verrassend uitzicht op de rotshuizen voordat je uiteindelijk op de top van de heuvel komt, waar de overblijfselen van een gedeeltelijk vernietigd Tempelierskasteel een panoramisch uitzicht op het platteland bieden.

Sinds de oudheid is de heuveltop waarop Monsanto ligt een belangrijke strategische verdedigings- locatie; samen met elf andere dorpen in het hele land speelde Monsanto een belangrijke rol bij de verdediging van het land tegen indringers.

Het dorp kan worden verkend tijdens een dagtocht, maar aangezien het ongeveer drie uur rijden is van Porto of Lissabon, kunt u er een overnachting van maken door te verblijven in een van de schilderachtige bed-and-breakfasts en te genieten van een lekker diner op het schilderachtige terras bij Petiscos & Granitos.

Soms voelt het in het binnenland van Portugal als een stap terug in de tijd. Elke stad en elk dorp lijkt bezaaid met kastelen en ruïnes, en het lijkt alsof het leven is vertraagd. Geen plaats meer dan in het historische Monsanto, in Midden-Portugal. Niet alleen vanwege de geschiedenis, het is een van de twaalf historische dorpen in Portugal, maar ook vanwege de ongelooflijke architectuur en geologie.

Het lijkt bovenop, tussen en in sommige gevallen onder gigantische rotsblokken te zijn gebouwd. Het is een wonder om te zien en een geweldige plek om te bezoeken voor iedereen die iets anders wil zien, maar nog steeds erg Portugees.

Monsanto werd in 1938 ook uitgeroepen tot het meest Portugese dorp van Portugal. Een prijs die sindsdien niet is uitgereikt, en het dorp trots maakt.

Het onderscheidt zich ook als een levend museum, de gebouwen en de straten zijn onderworpen aan strikte regelgeving en als resultaat is het decennialang onveranderd gebleven. Als je door de kronkelende straatjes loopt - de meeste zijn veel te klein voor auto's, voelt het echt alsof je terug in de tijd reist. De kleine geplaveide straatjes en keien verbergen kleine winkeltjes, cafés en restaurants, waarvan vele van vitaal belang zijn voor de dorpelingen. Hoewel u ook een aantal winkels zult vinden die zich richten op bezoekers die lokale ambachten en ambachtelijke producten verkopen.

Terwijl je door het dorp loopt, zijn er verschillende opvallende plaatsen waar je echt moet stoppen. Het eerste en meest typische van Monsanto is het uitzicht op Petiscos & Granitos (hierboven reeds genoemd). De makkelijkste manier om de miradouro (uitkijkpunt) te vinden is door de borden naar de openbare toiletten te volgen. Direct naast de toiletten is een klein plein dat een fantastisch uitzicht biedt op de stad en het landschap eromheen. Direct onder het uitkijkpunt ligt de beroemde Petiscos & Granitos. Het is het restaurant dat eruitziet als een rotsblok dat recht op de kersenrode deur is geland. Niet ver van de miradouro is een historische doorgang naar een grot die is gevormd tussen twee rotsblokken. Het heet Gruto (Grot) en werd ooit bewoond voordat het als varkenshok werd gebruikt. Maar de laatste decennia staat het bekend als een drinkplaats. Het is een mooi kijkje in hoe sommige van de structuren eruit zouden hebben gezien toen ze voor het eerst eenvoudig tussen rotsblokken werden geplaatst.

Igreja Matriz de São Salvador Igreja of Matriz de Monsanto is de belangrijkste kerk en gebedsplaats van Monsanto. In vergelijking met veel andere kerken in de regio is het relatief klein en ingetogen. Gemaakt van het lokale graniet, vermijdt het de gedurfde kleuren van de meer typisch Portugese kerken. Het dateert uit de 15e eeuw en werd gebouwd ter vervanging van de veel oudere kapel van São Miguel do Castelo in de buurt van het kasteel. 

Als je doorgaat met het verkennen van het dorp, vergeet dan niet te stoppen bij het VVV-kantoor. Het is gehuisvest in een van de 18e-eeuwse huizen van het dorp en is te vinden op R. Marquês da Graciosa 17. Binnenin vind je een aantal handige gidsen, informatie en een kaart voor het wandelpad van keien.

Hoe kom je in Monsanto?  Monsanto is iets moeilijker om te bereiken dan de meeste typische bestemmingen in Portugal. De eenvoudigste manier om er te komen is door zelf te rijden. Het is ongeveer 3 uur rijden van Lissabon, of 1 uur rijden van Castelo Branco. Beide steden zijn goed verbonden met het openbaar vervoer en hebben verschillende autoverhuurmogelijkheden. Als u met het openbaar vervoer wilt gaan, gaat er één bus per dag van Lissabon naar Monsanto Relva. Monsanto Relva is het meer normale dorp op enkele kilometers van Monsanto, vanaf daar kun je wandelen of een taxi nemen naar het historische Monsanto. Het duurt ongeveer 5 uur, dus een terugreis is niet mogelijk. Dus moet u wel op zoek naar een leuke accommodatie en die vindt u via deze link.