Évora de grootste stad in de Alentejo

Évora
Zoals zo vaak bij steden en regio's verdelen de Portugezen ook de Alentejo in het noordelijke (Alto) en zuidelijke gedeelte (Baixa). De grootste stad in het noorden is Évora, die tot de 19e Eeuw tot de belangrijkste steden van Portugal behoorde. Hier lieten zich vanaf de 12e Eeuw de koningen kronen. In de 15e en 16 Eeuw werd Évora het centrum van het Portugese humanisme, maar ook de in 1559 gebouwde universiteit droeg bij tot de belangrijkheid van de stad. 

Tegenwoordig is de stad vooral bekend vanwege het historische centrum, dat op de wereld erfgoedlijst van de UNESCO staat. Tijdens uw vakantie in de Alentejo kunt u de stad Évora eenvoudig te voet verkennen. Laat uw auto gerust buiten de stadsmuren staan.

Begin uw wandeling op het Praça do Giraldo, het plein wordt omringd door Moorse huizen en en kerk uit de 16e Eeuw. Het midden van het pittoreske plein wordt gedomineerd door een fontein. De meeste bezoekers worden aangetrokken door de Diana tempel uit de 2e of 3 Eeuw na Christus. In de Middeleeuwen werd het omgebouwd tot een vesting, later werd het zelf tot 1870 gebruikt als slachthuis. Alle onderdelen van de tempel zijn helaas niet bewaard gebleven, de zes achterste en de buitenste graniet zuilen staan er nog. Er is een prachtige tuin, vanwaar u kunt genieten van een geweldig uitzicht over de benedenstad.

 Andere bezienswaardigheden zijn de Sé Catedral de Santa Maria en de werkelijk prachtige Igreja de São Francisco. Tot de Franciscuskerk behoort de Capela dos Ossos. De muren van de kapel zijn gemaakt van botten en schedels van zo'n 5.000 mensen. Bij de ingang wordt u welkom gegeten door een een spreuk, de botten wachten op u. In hartje zomer is het erg warm in de Alentejo, Évora is daar geen uitzondering op. Bezoek gerust een van de gemeentelijke zwembaden, de grote grasvelden en gazons bieden ruimte om te zonnebaden en te spelen.