Tavira traditioneel dorp in de Algarve

Tavira is een traditioneel dorp in de Algarve, dat haar karakter en het rustige tempo van leven heeft weten te behouden ondanks de vele toeristen die jaarlijks op vakantie gaan naar Portugal, meer specifiek een bezoek brengen aan de Algarve. Tavira is een van mijn kleine verborgen geheimen in het zuiden van Portugal en met Lagos, mijn favoriete stad in de Algarve. Beide plaatsen hebben zich weten te ontdoen van het massatoerisme. Lagos is echter levendiger , jong en toeristisch. Tavira met behoud van een traditionele smaak een veel meer volwassen en minder toeristisch, waardoor het een ideale vakantiebestemming is voor een ontspannen vakantie aan het strand.
Meestal zijn de toeristen die alleen voor het strand naar de Algarve komen een beetje lui en niet echt geïnteresseerd in de natuur en gebruiken ze vaak de auto, om maar zo dicht mogelijk bij het strand te komen. Als u echter een bezoek wilt brengen naar het prachtige eiland Tavira op zo'n 30 km van het centrum van Tavira zal met de boot de rivier moeten oversteken en vervolgens naar het strand moeten lopen, over een weg vol met bars en restaurants. Misschien is dit wel het mooiste strand in de Algarve, waar naturisten ook volledig uit de kleren kunnen gaan. Tavira een eiland zonder auto's, met tientallen kilometers van de meest prachtige stranden, die nog steeds in alle rust kunnen worden bezocht.
Tavira is een mooi voorbeeld van duurzaamheid in een toeristische regio. Tavira heeft de charme van een vissersdorp weten te behouden, met zijn traditionele lage huizen en geplaveide straten. Het  zeer mooie historisch centrum nodigt uit voor een wandeling. In het dorp vindt u geen grote hotels, slechts enkele kleine pensions en een zeer moderne jeugdherberg. Enkele grote hotels liggen buiten het dorp, maar de meeste toeristen concentreren zich op de camping op het eiland Tavira. De rivier genaamd de Gilao, deelt Tavira in twee delen. Via de brug Puente Romano kunt u oversteken, het is ook direct één van de bezienswaardigheden van het dorp. Aan beide zijden van de rivier speelt zich het grootste deel van het leven van het dorp af. Aan de westkant ligt het plein Plaza de la República, met het stadhuis en het gerenoveerde gebouw van de haven en de vismarkt. Parallel aan de rivier een brede straat met een verscheidenheid aan restaurants, waar hoofzakelijk gerechten met vis en zeevruchten worden geserveerd. In dit gebied vindt u ook nog enkele kerken en de overblijfselen van het oude kasteel en nog een kleine botanische tuin. Op de oostelijke oever vindt u ook vele leuke restaurants, met terassen. Sommigen zijn echt toeristisch geworden, maar er zijn nog steeds  traditionele restaurants met lokale gerechten.  Tavira is de perfecte bestemming voor de onafhankelijke reiziger, u kunt er heerlijk ontspannen en genieten van de zon, zonder te moeten lijden onder het massatoerisme.