Ponta Delgada meest bezochte stad in de Azoren

São Miguel is het belangrijkste eiland van de Azoren en Ponta Delgada is de levendige hoofdstad.
Al menig reiziger, die hier landde was blij met de eindeloze groene bossen en weiden. Bloeiende hortensia's op de achtergrond en grazende koeien op de voorgrond zorgen voor een prachtige ansichtkaart.

Ponta Delgada is de grootste en meest bezochte stad in de Azoren. Witgekalkte huizen en gebouwen, kloosters en kerken uit de 17e en 18e eeuw sieren de heuvels. Geplaveide straatjes en pleintjes domineren het beeld in het centrum waar u ook een brede boulevard vindt, perfect voor avondwandelingen langs de zee.
Tegenwoordig is  Ponta Delgada de meest ontwikkelde stad in de Azoren, met fantastisch historische gebouwen, elegante restaurants en grote hotels, die comfortabele accommodaties bieden.

De stad was ooit een bescheiden vissersgemeenschap, maar werd vanaf 1522 steeds belangrijker, na een aardbeving die de voormalige hoofdstad van het eiland Vila Franca verwoeste.  Het was koning João III., die Ponta Delgada in het jaar 1546 de status van stad schonk.

Ponta Delgada en het eiland  São Miguel vormen een een fascinerende deel van de Azoren.
Ponta Delgada kent meerdere bezienswaardigheden, waaronder diverse religieuze gebouwen.
Igreja de São Sebastião (Kerk van Saint Sebastian), deze kerk werd gebouwd in de 16e eeuw, in de laat-gotische stijl, met een prachtige hoofdingang. Colégio dos Jesuítas (Kerk van de jezuïetenschool), met zijn donkergrijze basalt en witgekalkte barokke gevel lijkt dit gebouw meer op een elegant aristocratische herenhuis als op een voormalig religieuze instelling. Deze kerk wordt ook wel Allerheiligen kerk genoemd, omdat de eerste steen werd gelegd op Allerheiligen (1 november 1592). Het behoorde toe aan de jezuïeten, totdat de beroemde Portugese premier Marquês de Pombal de Jezuïeten verdreef in het midden van de 18e eeuw.

Het Museu Carlos Machado (Carlos Machado Museum) vertelt de geschiedenis van de lokale landbouw en de visserij gemeenschappen door de eeuwen heen. Het is gelegen in het oude Mosteiro de Santo André, het oude St. Andreas klooster. De talrijke tentoonstellingen tonen onder andere enkele uitstekende schilderijen van de lokale kunstenaar Domingos Rebelo (1891-1975).

Ponta Delgada kent ook een aantal historische locaties, waaronder het Praça 5 de Outubro. Dit plein wordt gekenmerkt door een grote renaissance fort, de Fortaleza de São Brás, dat werd gerestaureerd in de 19e eeuw. Ook het indrukwekkende Convento da Esperança (klooster van Hoop), is gelegen op het plein.
Jardim António Borges, deze romantische tuin is een van de grootste en groenste gebieden in Ponta Delgada. U kunt in het zeer gevarieerde en interessante park heerlijk wandelen, als u houdt van rust en natuur.

Genieten van de natuur kunt u zeker op São Miguel. Het meer van de zeven steden, Lagoa das Sete Cidades, bestaat uit twee grote meren die zich in de enorme krater van een slapende vulkaan bevinden. Vanuit Pico do Carvo kunt u genieten van een fantastisch panoramisch uitzicht over de Lagoa das Sete Cidades.
In Vale das Furnas, vindt u de Caldeira das Furnas warmwaterbronnen. U kunt ook genieten van het adembenemende uitzicht op het grote meer en de ongewone vegetatie. U kunt ook een bezoek brengen aan het Park Terra Nostra, waar de exotische planten en bomen in de buurt van meren en rivieren met bronwater groeien. Een natuurlijk zwembad met ijzerhoudend water  zorgt voor een ongewone bad ervaring.
Lagoa do Fogo is de tweede grootste lagune op het eiland São Miguel, het werd in 1974 uitgeroepen tot natuurreservaat. Het is gelegen in het centrum van het eiland en in een uitgedoofde vulkanische krater. De wandelpaden leiden u naar een aantal van de beste uitzichtpunten. Dan kunt u naar beneden naar het witte zandstrand, dat eveneens is gelegen in de krater en is omgeven door weelderige groene vegetatie.