Porto Santo Madeira eiland met gouden strand

Porto Santo is beroemd om zijn 9 km lange gouden strand. Het eiland Porto Santo dat 37 km ten noordwesten van Madeira ligt, is eveneens een populaire bestemming onder golfers. Een uitdagende golfbaan, ontworpen door de Spaanse golflegende Seve Ballesteros, is een grote attractie op dit relatief onontdekt eiland.

Porto Santo werd ontdekt door de Portugese ontdekkingsreizigers João Gonçalves Zarco en Tristão Vaz Teixeira, die tijdens een storm afdreven. Op dit moment is het eiland druk bezig het ecotoerisme verder te ontwikkelen. Inmiddels werkt Porto Santo als een bezoekersmagneet op enthousiaste wandelaars, fietsers en ruiters. Watersportliefhebbers kunnen gaan duiken, snorkelen, windsurfen, waterskiën, vissen.

De hoofdstad Vila Baleira was voor zijn expeditie naar Amerika, het thuis van Christopher Columbus. Hij zou op het eiland Porto Santo de reis hebben gepland, die de wereld zou doen veranderen.  Een klein huis, waarvan wordt aangenomen dat Columbus er leefde en woonde is open voor bezoekers. Hier vindt u een verzameling van kaarten en andere navigatie instrumenten uit deze periode.

Dit kleine vulkanische eiland heeft ongelooflijke land formaties, met pieken die tot in de hemel stijgen. Vanaf deze pieken kunt u genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over het eiland en haar omgeving. Om het eiland te bezoeken kunt u vanuit Funchal de veerboot nemen (2 uur en 45 minuten), ook kunt u met een klein vliegtuigje in zo'n 15 minuten het eiland bereiken.

Vila Baleira is de kleine hoofdstad van Porto Santo, mooie witgekalkte huizen, pleintjes en straatjes met kinderkopjes stenen grenzen aan de zee. Vila Baleira is een rustige en pittoreske stad.
Vila Baleira heeft slechts 2.600 inwoners, maar wordt in de zomer een drukke stad. Cafés, bars en restaurants openen hun terrassen. Winkels aan de Rua João Gonçalves Zarco en het plein Pelourinho wachten op toeristen.

In het huis van Christopher Columbus (Casa de Cristóvão Colombo) is nu een museum gevestigd. Een kleine charmante kerk gebouwd in het jaar 1430, werd in het midden van de 16e eeuw bijna volledig verwoest door aanvallen van piraten. In de 17de eeuw werd de kerk bijna volledig herbouwd in de barokstijl, alleen de Mudejar kapel is bewaard gebleven in zijn oorspronkelijke vorm.

Vijf kilometer ten noorden van Vila Baleira zijn de ruïnes van een oude vesting (Pico do Castelo ), waarin de lokale bevolking beschutting zochten toen het eiland werd aangevallen door piraten in de 15e eeuw. Tegenwoordig is de Pico do Castelo één van de mooiste uitkijkposten van Porto Santo, van waaruit u het koperkleurige land dat zich uitstrekt tot aan de zee kunt zien.

Fonte da Areia is een natuurlijke bron, gelegen op 6 km afstand van Vila Baleira aan de kust.

Als u op vakantie bent op Madeira, kunt u uw vakantie goed combineren met een verblijf op het eiland Porto Santo, meerdere hotels staan aan het prachtige strand.