Horta de mooiste stad van de Azoren

Horta de hoofdstad van het Azoren eiland Faial, was ooit een belangrijke haven voor de galjoenen en karvelen in de 16e, 17e en 18e eeuw. Tegenwoordig is het een moderne jachthaven.

Het eiland Faial werd in de 16e eeuw gekoloniseerd door Vlaamse boeren en is bekend om zijn groene en vruchtbare grond. In juni en juli zijn er veel hortensia's, die het eiland als een tapijt met blauwe, witte en paarse bloemen bedekken. De naam van de stad is dan ook afgeleid van de hortensia. Kapitein en ontdekkingsreizger James Cook en zeelieden uit de 18e eeuw ontdekten de bloemenpracht toen zij met hun schip de Endeavour voor anker gingen in het jaar 1775.

Nu maakt u meer kans om een aantal transatlantische jachten in de kosmopolitische haven te aanschouwen, die uit het Caribisch gebied op de weg zijn naar de Middellandse Zee.

Bezienswaardigheden in Horta en het eiland Faial. 
Het Horta Museum herbergt een interessante collectie van oude meubels, portretten, aandeken uit de scheepvaart, scheepsmodellen en afbeeldingen uit het dagelijks leven op het eiland, inclusief handwerk van de beroemde lokale kunstenaar Euclides Silveira da Rosa (1910-1979).
Peter's sport café, dit beroemde café is populair bij zeilers, bewoners en toeristen.

De meeste historische gebouwen in en rond Horta zijn van religieuze betekenis en het jezuïetencollege uit de 17e eeuw vormt hier geen uitzondering op. Het werd gebouwd naar de geest van de kapitein van het eiland, Francisco de Utra de Quadros. De bouw duurde bijna een eeuw, waarbij de bouw een aanvang nam in het jaar 1652, in het jaar 1760 toen de jezuïeten in hetzelfde jaar werden verdreven was het slechts gedeeltelijk voltooid.
Andere kloosters en religieuze gebouwen op het eiland zijn: de kloosters São João en Nossa Senhora da Gloria en de kerken Nossa Senhora do Carmo en Nossa Senhora das Angústias. De kerk São Salvador is een van de oudste en meest eenvoudige kerken op het eiland, de kerk dateert uit de 16e eeuw. Ze werd aangevallen door Engels piraten op zoek naar schatten en verbrand aan het einde van de regeerperiode van Elizabeth. De kerk werd herbouwd in het jaar 1607.

Een van de meest fascinerende en boeiende ervaringen op de Azoren in de zomermaanden, zijn de walvissen.  De eilanden Faial en Pico trekken in deze periode veel grote zeezoogdieren, met inbegrip van potvissen, grienden, verschillende soorten dolfijnen en reuzenschildpadden aan. Excursies worden georganiseerd door Talassa, het kantoor vindt u naast het café Peter.

Caldeira do Cabeço Gordo, op voorwaarde dat het weer goed is kunt u een excursie maken naar Monte da Guia en Miradouro da Espalamaca de twee vulkanische bergen van het eiland. Vanaf hier heeft u een spectaculair uitzicht over het eiland. Als de bergen niet zijn bedekt met wolken, is een bezoek aan de indrukwekkende krater Caldeira do Cabeço Grodo zeker de moeite waard (  2 km breed en 400 meter diep).

De actieve vulkaan Capelinhos in het westen van het eiland en het landschap dat lijkt op een maanlandschap mag u eigenlijk ook niet missen.